Delikatne, o specyficznie orzechowym smaku, mają dużą wartość energetyczną, lecz nie są tuczące. Mogą być smacznym dodatkiem do sałatek lub potraw, albo spożywane jako samodzielna przekąska. Można spożywać na surowo, prażone lub gotowane. Wysoka zawartość łatwo przyswajalnego białka oraz szereg witamin (B1, B2, PP, E) i deficytowych mikroelementów (takich jak miedź, krzem, wanad, molibden, bor, nikiel, srebro, kobalt) czynią orzechy cedrowe znakomitym suplementem diety.
Orzechy cedrowe są dla rdzennych mieszkańców Syberii (obok miodu i ryb) podstawowym źródłem pokarmu. Przygotowują z nich pyszną mąkę, olej, śmietanę i mleko cedrowe, używają do wypieku chleba i placków. Między innymi dzięki takiej diecie Sybiracy słyną z żelaznego zdrowia i długowieczności.
Waga: 50g