Małe ziarenka czarnuszki jest fenomenem natury, bo mało która przyprawa zawiera jednocześnie tyle korzystnie oddziałujących substancji. Są to przede wszystkim:
tymochinon – składnik olejku eterycznego czarnuszki, o działaniu przeciwzapalnym, przeciwbólowym, przeciwnowotworowym, o działaniu ochronnym na nerki i wątrobę,
kwasy tłuszczowe, w tym: linolowy, oleinowy, alfa-linolenowy, palmitynowy, mirystynowy, rzadko występujący eikozadienowy,
witamina E i beta-karoten, a także witaminy z grupy B,
biotyna – nieoceniona dla skóry i włosów, a także dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego,
cenne flawonoidy i sterole oraz rzadko występujące w naturze alkaloidy,
liczne mikroelementy i przeciwutleniacze.
Czarnuszka jest nieoceniona w profilaktyce chorób. Warto więc stosować ją systematycznie w kuchni, a nie tylko wtedy, gdy już niedomagamy. Jej regularne przyjmowanie (w postaci przyprawy lub oleju) wzmacnia naturalne mechanizmy obronne organizmu. Jeśli prowadzimy zdrowy tryb życia, czarnuszka będzie jego cennym uzupełnieniem. Pomoże zapobiegać chorobom cywilizacyjnym, takim jak: nowotwory, cukrzyca, alergie, osteoporoza. Będzie wspierała nasze organizmy w obronie przed wirusami, bakteriami, grzybami, pasożytami, a także różnego rodzaju toksynami.
Waga: 70g