Zawartość witamin i mikroelementów w pestkach dyni, a zwłaszcza ich ilość, przyprawia o zawrót głowy. Witaminy z serii B (B1 B2 B3, B9) liczone są w kilkunastu procentach średniego rekomendowanego dziennego zapotrzebowania, mikroelementy jak mangan, magnez, fosfor, żelazo, cynk liczone są w kilkudziesięciu % (po pełna listę zapraszam na na Nutrition Date).
Jednak to nie tylko witaminy i mikroelementy stanowią o nadzwyczajnej wartości pestek dyni, to również specjalne składniki chemiczne w nich zawarte:
- fitosterole, złożone związki chemiczne, przypominają swoją budową - uwaga – cholesterol. Fitosterolom udowodniono korzystny wpływ w przypadku chorób prostaty (fitosterole występują często w różnych nasionach i pestkach, jak np słonecznik czy sezam, pestki dyni nie są w tym aż tak wyjątkowe). Fitosterole również mają zastosowanie w profilaktyce przeciwmiażdżycowej.
- dzięki wysokiej zawartości cynku pestki dyni są pomocne w stanach zapalnych skóry (np. trądzik) i błon śluzowych, wypadaniu włosów i łamliwości paznokci.
Waga netto: 200g