Ziarno owsa ze wszystkich zbóż jest najbardziej bogate w białko oraz w najlepszy zestaw aminokwasów. Talerz płatków owsianych z mlekiem lub jogurtem zapewnia komórkom mózgowym i nerwowym porcję witaminy B6, która poprawia pamięć oraz koncentrację. Witaminy z grupy B wykazują działanie antydepresyjne, przeciwdziałają narastającemu zmęczeniu oraz rozdrażnieniu. Zawierają również dużo witaminy E - silnego przeciwutleniacza, spowalniającego procesy starzenia.
Owies to również cenne źródło flawonoidów, pełniących rolę podobna do witamin oraz selenu, magnezu i błonnika - jest rekordzistą wśród zbóż pod względem jego zawartości. Poprawia prace jelit, pomaga przy nadkwasocie i zgadze. W porównaniu do innych zbóż owies zawiera najwięcej tłuszczu - aż 7%, jest on jednak bardzo cenny ze względu na swój skład chemiczny. Zawiera niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), których organizm nie potrafi wytwarzać. Kwasy te zapobiegają powstawaniu zakrzepów oraz odgrywają dużą rolę w profilaktyce i w leczeniu miażdżycy.
Waga netto: 200g